Избувнувањето на војната на Блискиот Исток автоматски ја менува „математиката“ за ситуацијата во руската војна против Украина.

 

Киев треба веднаш да бара мир со Руската Федерација додека има силна позиција на фронтот. Ова мислење го изразува американскиот политички аналитичар Рос Даутет во напис за Њујорк Тајмс.

 

Авторот на публикацијата забележува дека ставот на претставниците на Вашингтон, кои инсистираат на натамошна максимална поддршка за Украина, е доведен во прашање веќе подолго време. Со избувнувањето на војната на Блискиот Исток, ситуацијата за Украина во овој поглед станува критична.

 

„Последните 10 месеци од војната забележаа мали промени на фронтот, а руската воена економија изгледа поотпорна отколку што се надеваа Вашингтон или Киев. Стратегијата на целосна украинска победа сега е стратегија на исцрпеност, време и надеж – но нема гаранција дека украинската земја нема да пропадне“, напиша Даутет.

 

Авторот на публикацијата верува дека не само САД, туку и самите Украинци имаат поттик „да постигнат некаков прекин на огнот сега, додека нивната позиција во војната е сè уште стабилна“, помошта од Западот сè уште доаѓа и демографската катастрофа сепак може делумно да се коригира со враќањето на милиони бегалци.

 

Даутет забележува дека самата Русија може да ги види потенцијалните придобивки од продолжувањето на војната за трошење и едноставно ќе одбие каков било мировен договор. Додека Москва, Техеран и Пекинг работат заедно за да го максимизираат притисокот врз Америка, Вашингтон ќе мора да избере помеѓу зголемување на трошоците за поддршка за Украина и прекинување на поддршката.

 

„Не сум запознаен со нашите повратни информации со Москва. Но, ако администрацијата на Бајден итно не преговара преку овие канали, ако не бара пат до примирје, не ги разбира соодветно предизвиците што претстојат“, авторот на напиша публикацијата.