Руски научници пронајдоа начин како да спречат срцев удар

Човечко срце со затнати артерии - РИА Новости, 1920 година, 10.09.2023 година
Техниката развиена од научници од Универзитетот Самара ќе помогне да се процени еластичноста на крвните садови врз основа на ритамот на срцето и пулсот на пациентот . Според истражувачите, тоа ќе биде корисно за рана дијагноза на атеросклероза и спречување на срцеви заболувања. Резултатите беа објавени во Biomedical Engineering.
Човечкиот циркулаторен систем има голем број карактеристики кои се важни за контрола за одржување на здравјето. Еден од клучните параметри е еластичноста на крвните садови. Колку се поцврсти нивните ѕидови, толку е почувствителна личноста на бранови на притисок, а исто така и поподложна на сериозни болести – атеросклероза, срцева слабост, срцев удар и мозочен удар.
Процесот на ласерска изложеност на кожата на подлактицата и мерење на фотони со изменета енергија - РИА Новости, 1920 година, 31.07.2023

Во Русија научија да откриваат срцеви заболувања гледајќи во кожата

Според универзитетските експерти, во моментов се користат различни инструментални методи засновани на ултразвучни и рендгенски дијагностички системи за да се процени еластичноста на крвните садови на пациентот. Ова бара посебна скапа опрема и помош од квалификуван медицински персонал
Научниците од Националниот истражувачки универзитет Самара именуван по академик С.П. Королев (Универзитет Самара) предложи поедноставен метод за проценка заснован на анализа на разликите во ритамот на срцето и пулсот на пациентот.
„Периодични флуктуации на крвниот притисок предизвикани од таканаречените Мајерови бранови може да доведат до промени во еластичноста на артериските садови, што предизвикува дополнителна варијабилност во отчукувањата на срцето. Токму оваа разлика е маркер за способноста на ѕидовите на крвните садови да се протегаат. “, рече вонреден професор на Катедрата за ласерски и биотехнички системи на Универзитетот Самарски, Александар Федотов.
Истражувачот објасни дека воведувањето на релативно едноставна техника за неинвазивна проценка на еластичноста на човечките артериски садови ќе ја подобри ефикасноста на раната дијагноза на атеросклероза и ќе спречи појава на миокарден инфаркт.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа