Најстарите пронајдени монети во светот се од Македонија со македонското сонце

Македонска монета, 6ти век п.н.е., со симболот Македонско сонце.
Најстарите ковани пари во светот се од Македонија и Лидија(Мала Азија).
Нема опис за фотографијата.
Лево е монета од племето Дерони на кое се гледа човек со шилена брада и широко-бојна македонска капа како вози кочија од волов. Во центарот е симбол на сонцето; на обратно трискелион (три краци). Сребрена декадрахма, дијаметар 3.5cm. 6-5 век п.н.е. Археолошки музеј, Софија
Десно, на паричка од непознато племе, Силен клечи со маенада во скутот; на обратно е засечена свастика. Сребрен стратер, дијаметар 1.9 см; тежина 5 гр. 5. век п.н.е. Археолошки музеј, Софија
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа