„ЈП Морган“: Русија на врвот, Германија на дното на светската економија

Еврозоната, Јапонија, Велика Британија, Канада и Бразил се меѓу економиите кои бележат намалување на обемот на производството

 

Индексот на индустриското производство (PMI) се зголеми во септември само во седум од 29 земји за кои беа достапни податоци. Еврозоната, Јапонија, Велика Британија, Канада и Бразил се меѓу економиите кои бележат намалување на обемот на производството.

 

Меѓу земјите од ЕУ се чини дека најмногу попушта моторот на европската економија – Германија, која е на самото дно меѓу земјите за кои се анализирани податоците со индекс од 39,6 поени. Од друга страна, Русија е на врвот на листата со најдобра оценка од 54,5 поени, објави „ЈП Морган“.

Глобалниот PMI се зголеми од 49,0 во август на 49,1 во септември, останувајќи под неутралната ознака од 50,0. Сите пет подиндекси што го сочинуваат насловот PMI (производство, нови нарачки, вработување, залихи на набавки и време на испорака) беа на нивоа што укажуваат на влошување на вкупните перформанси.

PMI е параметар кој се користи како показател за економската активност, а резултатот под 50 покажува дека економијата е во состојба на контракција, односно пад на економската активност, додека резултатот над 50 укажува на експанзија, раст на економската активност.

 

Послабиот внес на нови нарачки беше главниот фактор зад намаленото производство во септември. Залихите и на готови производи и на суровини се намалуваат во последниот месец од истражувањето. Вкупниот обем на нови бизниси и меѓународната трговија исто така се намали, иако со малку побавно темпо.

 

„Кина беше една од само седумте земји кои забележаа раст на вкупните нови нарачки, при што сите други земји забележаа раст – со исклучок на Грција – исто така лоцирани (барем делумно) во Азија“, велат истражувачите на JPI Morgan.

Високи стапки на пад беа забележани во еврозоната, Јапонија и Велика Британија, додека падот на производството во САД беше релативно благ.

Падот на производството и новите нарачки беа ублажени со трендот на вработувања во септември. Во САД и Јапонија има зголемување на вработеноста.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа