НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО 1929 ГОДИНА МАКЕДОНИЈА СТАНА ВАРДАРСКА БАНОВИНА

Токму на денешен ден (3 октомври) 1929 година ЈУГОСЛАВИЈА и официјално го доби своето име! Кралството СХС стана Кралство Југославија. На следниот попис (1931 г.) во графите ќе се запишуваат само мајчиниот јазик и вероисповедта што ќе боде очи на многубројните „националисти“ марионети на странските служби на Италија, Австрија, Унгарија и Бугарија (пред сè по инструкции на оние од Англија, Германија и Франција). Кралството Југославија е поделено на девет (9) бановини кои немаат никаква врска со националната и етно-религиската поделеност во земјата: Дравска со седиште во Љубљана, Савска со седиште во Загреб, Врбаска со седиште во Бања Лука, Приморска со седиште во Сплит, Дринска со седиште во Сараево, Зетска со седиште во Цетиње, Дунавска со седиште во Нови Сад, Моравска со седиште во Ниш и Вардарска со седиште во Скопје составена од 44 среза и која го зафаќала просторот на денешна РС Македонија, централна Србија (сè до Лесковац) и југот на Косово и Метохија (сосе Приштина). Оттаму оние што се плачат дека сте биле „бановина“, треба да имаат во предвид дека територијата била многу поголема од онаа што ја имате сега.
Сите реакции:

Угрин Никола и 11 други

17 коментари
Ми се допаѓа

Коментирај
Сподели
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа