Иран во моментов не спроведува програма за создавање нуклеарно оружје, проценуваат САД во неодамна објавениот извештај за спротивставување на оружјето за масовно уништување, објави „Џерусалим пост“.

 

Во извештајот, насловен „Стратегија за контрамерки за оружје за масовно уништување 2023“, Исламската Република е опишана како „постојана закана“ и предупреди дека може да произведе нуклеарно оружје во рок од две недели.

 

„Иран моментално не спроведува програма за нуклеарно оружје, но има капацитет да произведе доволно фисилен материјал за нуклеарна направа за помалку од две недели“, се наведува во извештајот.

 

Во извештајот, САД го критикуваа Иран дека не ги почитува неговите обврски од Конвенцијата за хемиско оружје и изразија загриженост дека Техеран се обидува да користи „хемикалии со двојна употреба кои делуваат на централниот нервен систем за навредливи цели“.

 

Извештајот, исто така, ја идентификува Исламската Република како „регионална закана“ за Блискиот Исток, која мора да се реши