„Неисправни проектили“ не се соодветни за украинската армија. Украинците можат да ги поправат или да извадат компоненти за употреба.

Ова го изјави воениот експерт Ивајло Иванов на Нова ТВ. 

 

Иванов појасни дека точниот број на проектили што ги испраќаме се класифицирани информации. 

„Украинската страна покажа желба за овие проектили. Второ, не можеме да дадеме ништо што е соодветно. Сите оние кои се загрижени за овие проектили го ставаат на ризик целиот воен персонал што се грижи за нив. Не можеме да одиме и да го фрлиме секој несоодветно вооружување на ѓубрето, тоа е процедурално“, рече и Иванов. 

Украинците имаат огромна моќ за поправка. Земаат компоненти, ги поправаат затоа што можат и ќе ги користат во војната, коментира воениот експерт Васил Данов. 

Тоа е вистинска помош, ние имаме малку комплекси. Не мора да ја кажеме точната бројка. Повеќето од овие ракети се ближат до својот рок на траење – за некои тој е веќе истечен. Светлото е запалено дека треба да се заменат, посочи и Данов. 

С-300 се ефикасни на пократки растојанија. Станува збор за противвоздушни проектили дизајнирани да пукаат во авиони. нема многу неисправни, дополни воениот експерт. 

Според него, ракетите што ги имаме во нашата ПВО се уште постари. И додаде дека го даваме тоа што од нас е побарано од украинската страна.