ЕВЕ КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ! ПРОНАЈДЕН ЗАПИС НА КАМЕН НАПИШАН 30 ГОДИНИ ПО СМРТТА НА АЛЕКСАНДАР ВО КОЈ ПИШУВА ДЕКА Кралот Александар ја подарил Колиндоја и земјиштето околу Колиндоја на Македонците, на денот кога се родил АГАТАНОР ,подоцна хиротонисан во свештеник

НАТПИСИ НА КАМЕН ОД МАКЕДОНИЈА
ДЕКРЕТОТ ОД КАЛИНДОЈА
Период : од 30 до 60 години по смртта на Александар Македонски.
Јазик: ново македонски- коине
Опис: Кралот Александар ја подарил Колиндоја и земјиштето околу Колиндоја на Македонците, на денот кога се родил АГАТАНОР ,подоцна хиротонисан во свештеник.

 

Одземената земја веројатно била од Халкидијците(Халкидијците биле јонско племе кое што се населило во Мигдонија( н.з денес Халкидик) после 6-тиотот век п.н.е) .
Грците за овој натпис пишуваат дека тоа се случило пред Александар Македонски да ја отпочне кампањата во Мала Азија и уште додаваат дека секој Грк ќе го разбере овој натпис бидејќи, Македонците зборувале Грчки.(н.з факт е дека Грците исто како и ние Македонците користиме зборови од коине но, нити Грците нити ние зборуваме на коине. Едно е да користиш зборови од некој антички јазик а сосема друго е да кажеш дека го зборуваш тој јазик.) Но очигледно дека нити грчките професори не разбрале што точно пишува на овој натпис.Како што спомнав погоре, натписот е на коине,јазик кој во тоа време бил “лингва франка “(латин. lingua franca), на тој јазик се пишувало на цел Балкан,Азија,Египет , во Европа,Римската и Византиската Империја. Прашање за Грците:од кого Александар Македонски ја конфискувал земјата и зошто им ја разделил на Македонците а не на Грците?
Превод од ново-македонски јазик –коине, на современ македонски јазик.
1. [ΑΓΑΘΑ]ΝΩΡ 1 ΑΓΑΘΩΝΟΥ
АГАТАНОР 1 АГАТОНОВ
2. [ΙΕΡΑΤΕ]ΥΣΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΩΙ 2
ДА БИДЕ СВЕШТЕНИК НА АСКЛЕПИЈ2
3. ΑΠΟΛΛΩΝΙ 3 ΑΝΕΘΗΚΕΝ
НА (во храмот на) АПОЛОН 3 СЕ ПОСВЕТУВА
4. [ΟΙΔΕ] ΙΕΡΕΙΣ ΕΓΕΝΟΝΤΟ
ОВОЈ СВЕШТЕНИК СЕ РОДИ
5. [- – – ]Υ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝ-
[КОГА] КРАЛ АЛЕКСАН-
6. ΔΡΟΣ ΕΔΩΚΕ ΜΑΚΕΔΟΣΙ
ДАР ЈА ДАДЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ
7. ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ 4 ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ 5
КАЛИНДОЈА 4 И КОРИИТЕ 5
8. ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΘΑΜΙΣ-
ОКОЛУ КАЛИНДОЈА и МНОГУ-
9. ΚΙΑΝ ΚΑΜΑΚΑΙΑΝ ΤΡΙΠΟ
БРОЈНИТЕ ВИНОВИ ЛОЗИ ТРИПЛО(три пати повејќе)
1. АГАТАНОР (ΑΓΑΘΑΝΩΡ) (доцниот 4-ти век п.н.е) син на Агатон бил македонскиот протоереј на Асклепиј, спомнат во декретот на Калиндоја.
2. АСКЛЕПИЈ [ΑΣΚΛΗΠΙΩ][ΑΣΚΛΗΠΙΩΙ-датив]- богот на исцелувањето Плут.
3. АПОЛОН(ΑΠΟΛΛΩΝ) ( ΑΠΟΛΛΩΝΙ-датив) еден од главните божества на Олимп, заштитник на земјата, пролетта, ловот, младината, музиката, поезијата, пророчките моќи, танцот, морето, светлоста и сонцето, предводник на музите.
4. КАЛИНДОЈА (Καλίνδοια) беше антички град во северниот дел на Батиеа) (Солунска префектура, село Кариѓол). Калиндоја е запишана во епидауријанската листа на Теодорок од 360/59 п.н.е. Името на Теодорок било Павзаниј, можеби претендент на македонскиот престол во 368 и 360 п.н.е. [An Inventory of Archaic and Classical Poleis Page 829 by Mogens Herman Hansen, Thomas Heine Nielsen ISBN 0198140991] Таа беше вратена како македонски град во доцниот 4-ти век п.н.е. А посветениов натпис на Аполо беше пронајден во село Кариѓол; евидентирана е листа на свештеници на Асклепиј (протоиереј Агатенор) кои ги исполнувале своите должности по времето кога царот Александар му ја дал Калиндоја на Македонците. Свештениците на Асклепиј честопати беа истоимени функционери (архонти) во Македонија. Види https://en.wikipedia.org/wiki/Kalindoia
5. ΧΩΡΙΑ множина од корија ( кории)
Сите реакции:

Lena Todorovska, Славко Санев и 135 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа