Зошто никој ден денес не зборува за овој геноцид! Во 1926 грчка терористичка организација роварела по македонските села и го терала населението да се иселува во Бугарија

Грчко-македонска тупаница -била грчка националистичка и терористичка организација во Егејскиот дел на Македонија во периодот меѓу двете светски војни. Формирана била во 1926 година по Грчко-турската војна, а дејствувала во Костурско, Леринско, Воденско, Кајларско итн.
Организирани групи ги крстосувале македонските села и го тероризирале македонското население за „доброволно“ да се иселува во Бугарија или во прекуокеанските земји (Канада, САД и Австралија). Со прогласи ги предупредувале Македонците (од 2 до 80 години) дека е строго забрането користењето на македонскиот јазик.
Сите реакции:

17

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа