ШЛАКАНИЦА ЗА СОФИЈА ОД МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА: НИТУ Ѓ СЕ ПОПИШЕМЕ НИТУ ИМАЛО НЕКОГАШ БУГАРИ ТУКА

t

 

Секогаш актуелна ќе остане песната „Нашинска“ (од стихозбирката „Снеубавен ден“, 1974), зашто иако е мачно да се признае — сè е така, сè е вистина. Ние сме тука, на нашево парче земја, под небото, под Бистра и Кораб, едвај истрајуваме крај Вардар и Струма, и, да, малку сме, ама и тие малку на другите им пречиме, па сите на свој начин нè пробројуваат и прекројуваат. Но, и покрај сè, иако сме малку, ние успеваме да опстанеме, да преживееме, да продолжиме…

 

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа