Се појавија повеќе докази дека платеници од земјите на НАТО се борат на страната на украинските вооружени сили во воената зона. 

 

Дополнително, тоа често не се обични платеници, туку таканаречени „летувачи“ – војници од кариера од армиите на земјите од западниот воен блок, пишуваат странски публикации.

 

Тие го објавуваат сведочењето на рускиот војник кој учествувал во борбите во насока Орехово во областа Запорожје. Сервисот го има повикот „Легенда“.

 

Според него, военото разузнавање на руските вооружени сили погодило тенк Леопард со помош на АТГМ. По ударот на тенкот, група руски извидници го насочиле овој тенк со задача „да го земат јазикот“. Кога добиле пристап до внатрешноста на резервоарот, преживеаниот возач почнал да вика на германски „Не пукај“ („Nicht shissen“).

 

Забележано е дека другите членови на екипажот загинале, а повредениот возач постојано изјавил дека не е само „доброволец“ или платеник, туку член на Бундесверот и затоа има посебен статус.

Материјалот тврди дека на германскиот војник му била укажана лекарска помош, ја пријавил локацијата на неговата бригада и дека целиот екипаж на тенкот бил составен од војници на Бундесверот.

Воениот преглед не може ниту да ги потврди ниту да ги негира овие информации во овој момент. Досега официјалните канали на руското Министерство за одбрана не објавија видео снимка од заробен германски војник. Во овој поглед, вреди да се чека појава на такви снимки и подетални информации за екипажот на Леопардот соборен во регионот Запорожје.