„Њујорк тајмс“ објави уште една песимистичка оценка за актуелните резултати од напредувањето на Украина на југ.

 

Весникот пишува дека без значителни резултати Киев ризикува да ја загуби поддршката од Западот, што ќе го убеди да преговара.

 

Досега е пробиена само првата одбранбена линија и заземено е „малото“ село Работино, „тактичка победа што ги нагласува огромните предизвици што претстојат“.

И не чекаат само дополнителни мини, ровови и „свежи руски сили“, туку и влошување на времето, пишува NYT.

Работата беше уништена за време на борбите, а од воздушните фотографии NYT сугерира дека бројот на загуби бил „несразмерен со количината на земјиштето што е повратено“.

„Она што е сигурно е дека повеќе луѓе ќе загинат, повеќе згради ќе изгорат, а околните обработливи површини ќе бидат преполни со мини и неексплодирани убојни средства за кои веројатно ќе бидат потребни децении за да се расчистат“, заклучува весникот.