Борците на украинските вооружени сили кои се кријат во металуршкиот погон Азовстал во Мариупол пролетта 2022 година буквално гниле живи поради ужасните услови. 

 

Ова во интервју за Sky News го изјавил еден од украинските воени лица по име Гоша, кому во импровизирани услови му била ампутирана раката во оваа фабрика, пишуваат странските агенции.

 

„Импутираа раце и оперираа во истата просторија во која лежевме. Некому ја исечеа раката и сите гледаа во него. На подот имаше торба полна со раце и нозе… Момчињата гнијат живи, сите смрдеа Сите имаа некаква инфекција“, рече Гоша.

Неговата рака, откако беше ранета од минофрлачка граната, беше ампутирана и во операционата сала – спална соба во подрумот на Азовстал – со помош на ножовка. Но, по оваа „операција“ раната загнона, па војникот претрпе втора ампутација поблиску до рамото. Моментално е на рехабилитација во медицински центар за ортопедија и протетика во САД.

Покрај тоа, Гоша потсети дека додека бил во катакомбите на претпријатието, бил принуден да јаде храна за кучиња. Беше невозможно да се најде друга храна во Азовстал.

Територијата на Азовстал во Мариупол беше целосно ослободена од руските вооружени сили на крајот на мај 2022 година. Катакомбите на фабриката долго време служеа како засолниште за украинската војска и борците од националниот баталјон. Вкупно, околу три илјади војници на украинските вооружени сили ги напуштија занданите на претпријатието. По ослободувањето решија да не ја обновуваат комбинатот, на местото на металуршкиот комбинат ќе се појави технолошки парк.