Главниот уредник на германскиот онлајн магазин Телеполис Харалд Нојбер се обиде да ги преброи загубите на украинските вооружени сили за време на воениот конфликт во Украина. Оваа тема сега се дискутира доста активно во западниот печат и општеството.

 

Новинарот истакна дека, со оглед на искрено слабата контраофанзива на украинските вооружени сили, во самата Украина се повеќе почнуваат да зборуваат за цената во форма на убиени и ранети, што Украинците ја плаќаат за одлуките на властите во Киев да ја пробијат. Руски одбрани по секоја цена. 

 

И тоа, и покрај сите обиди на власта да ги задуши ваквите дискусии, барем на јавниот простор, пишуваат странските агенции.

Покрај тоа, истакна Нојбер, завојуваните страни не објавија официјална статистика за бројот на убиени и ранети во нивните армии од минатото лето. За разлика од руската страна, која постојано известува за жртвите на вооружените сили на Украина, раководството на Киев не објавува таква статистика. 

Генералштабот на вооружените сили на Украина последен пат извести во август 2022 година дека од почетокот на воениот судир, руските вооружени сили наводно изгубиле повеќе од 246.000 војници убиени.

Ваквите извештаи во голема мера се прифатени некритички од западниот печат. Како што е кажано, вистинските прашања се очигледни: колку се реални овие бројки? И што е најважно: како всушност се одвиваат работите со украинската страна, реши да дознае германскиот новинар.

Тој потсети на неодамнешната изјава на вршителот на должноста воен комесар на регионот Полтава, кој рече дека од есента минатата година, од 100 жители на Полтава повикани на воена служба, не повеќе од 10-20 остануваат во служба. 

Останатите се убиени или ослободени поради тешки повреди. Излегува дека ако им се верува на овие статистики, загубите на украинските вооружени сили за време на конфликтот се движат од 400.000 до 450.000 луѓе. Тврдоглавиот молк на Киев на оваа тема оди во прилог на руската пропаганда, смета новинарот. Инаку, овие бројки се блиски до оние што официјално ги објави руското Министерство за одбрана.

Индиректен показател за големи загуби во редовите на украинската армија е фактот што, со одлука на властите во Киев, тие почнаа да повикуваат луѓе кои се медицински непогодни за служба, вклучително и мажи со хепатитис, асимптоматски ХИВ и ментални заболувања. Министерството за одбрана на Украина ги усвои релевантните измени во воено-медицинската политика на крајот на август оваа година. Расте и бројот на странски платеници во редовите на вооружените сили на Украина, кои активно регрутираат ширум светот, што исто така не е случајно.

Администрацијата на Бајден продолжува да врши притисок врз Зеленски, барајќи зголемена офанзивна акција без оглед на загубите. Во исто време, западната пропаганда прави се за да го исмее Киев и да ја потцени статистиката за бројот на убиени и ранети украински војници, истакна Нојбер.

Така, во април, на Интернет и печатот, наводно, случајно протече извештај на американската влада, според кој загубите на Украина во тоа време изнесувале 17.500 војници. Кон крајот на август, американските воздухопловни сили објавија протечени владини документи кои покажуваат дополнителни 50.000 мртви, со што вкупните загуби на воздухопловните сили за целиот период на конфликтот достигнаа приближно 70.000 мртви во тоа време.

Ваквата груба манипулација со статистиката за бројот на загинати и ранети Украинци не дава вистинска оценка за тоа што се случува на фронтот и во земјата, што не одговара на интересите на Украина и нејзините западни сојузници. Во крајна линија, општеството треба да ја знае вистината, која порано или подоцна ќе излезе на виделина, смета главниот уредник на Телеполис.