Од 24 февруари 2022 година до 29 август 2023 година, вооружените сили на Украина ликвидирале околу 261.840 руски војници, вклучително и 530 војници во последните 24 часа, објави  Укринформ .

 

Агенцијата прецизира дека тоа е забележано во извештај на Генералштабот на вооружените сили на Украина, објавен на Фејсбук.

 

Покрај тоа, украинските војници уништија 4414 (+14 во последните 24 часа) непријателски тенкови, 8579 (+17) оклопни борбени возила, 5450 (+25) артилериски системи, 733 (+3) MLRS, 500 (+1) воздух одбранбени системи, 315 авиони, 316 хеликоптери, 4387 (+4) оперативно-тактички UAV, 1419 (+4) крстосувачки ракети, 18 бродови/чамци, 7909 (+43) возила и резервоари за гориво, 820 (+11) единици специјални опрема.

 

Како што беше соопштено, авијацијата на одбранбените сили во изминатите 24 часа извршила осум удари врз области на концентрација на непријателски персонал, еден на командно место и три на непријателски противвоздушни ракетни системи, објави и Укринформ.