ЕВЕ ГО ОРИГИНАЛНОТО ПИСМО НА КРЕСНЕНСКОТО ВОСТАНИЕ КАДЕ СЕ ПОТВРДУВА ЕКА Е МАКЕДОНСКО И ГО ОРГАНИЗИРАЛЕ МАКЕДОНЦИТЕ ОД ПИРИН

 

Можно е да е слика од текст

ОРИГИНАЛНО ПИСМО од 1878 год, од МАКЕДОНСКОТО (КРЕСНЕНСКО) востание во Пиринска Македонија
МАКЕДОНСКОТО (Кресненското) востание против Турците, започнало на 17 октомври 1878 год. во с.Кресна, Пиринска Македонија.
Вистинското име на востанието е МАКЕДОНСКО востание, но во комунизмот југословенските историчари му го дале името Кресненско, со цел да ги изгаснат националните стремежи на Македонците од Вардарскиот дел на Македонија кон своите браќа од Пиринскиот дел на Македонија.
Ова писмо кое е пишувано во 1878 год. од војводата Димитар Поп Георгиев – Беровски е потврда дека востанието е дело на Македонците од Пирин.
На крајот на писмото јасно се чита МАКЕДОНСКОТО ВОСТАНИЕ, и потписот на началник на штабот – војводата Д.П.Георгиев.
И на печатот на востанието стои името – МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ.
Можно е да е слика од текст
Сите реакции:

Goce Delcev, Zdravko Biserkoski и 83 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа