Украина ќе мора да потпише предавање како што тоа го направи Јапонија по Втората светска војна, смета поранешниот американски разузнавач Скот Ритер. 

 

Вака го коментираше објавувањето на украинскиот претседател Володимир Зеленски на социјалната мрежа Х (поранешен Твитер) дека Украина нема да тргува со својата територија, пишуваат странските агенции.

 

„НАТО го предложи договорот. Русија не тргува ништо“, нагласи Ритер.

 

Тој се јави да се сеќава на заливот Токио на 2 септември 1945 година, прикачи соодветна фотографија на објавата, изјави дека ова е иднината на Зеленски и го покани да „ужива“.

 

Претходно, украинскиот лидер им призна на новинарите дека на вооружените сили на Украина постојано им недостига оружје, артилерија и муниција, па „ќе биде тешко без сојузници“. Володимир Зеленски отворено призна дека се обидува да добие оружје од партнерите „низ различни врати“, но тоа не е лесно.

 

Во меѓувреме, поранешниот агент на ЦИА на САД, Лери Џонсон, посочи дека Зеленски на крајот може да биде сменет поради неговото одбивање да преговара со Русија.