Професорката Каракамишева распали: НЕМА НИТУ ЕДЕН УСТАВ КАКО НАШИОТ во кој се споменуваат ДЕЛОВИ ОД НАРОДИ! Дури и често споменуваниот Устав на Хрватска ни оддалеку не е сличен со нашиот Устав

Што пишува во уставите на соседите, како ја утврдуваат уставната позиција на МАЛЦИНСТВАТА?
📌Чл. 1 од Уставот на Србија,
Србија е држава на српскиот народ и на сите граѓани кои живеат во неа.
📌Преамбула на Уставот на Албанија, Ние, народот на Албанија…
📌Чл. 3 од Уставот на Косово, Косово е мулти-етничко ОПШТЕСТВО составено од албанска и други заедници,
📌Чл. 4 од Уставот на Грција,
Сите Грци се еднакви пред законот.
Чл. 1, Власта, (моќта) произлегува од НАРОДОТ, постои за НАРОДОТ и НАЦИЈАТА.
📌Чл. 1 од Уставот на Бугарија,
Целата моќ во државата произлегува од НАРОДОТ.
Можам да пишувам до недоглед!
НЕМА НИТУ ЕДЕН УСТАВ КАКО НАШИОТ во кој се споменуваат ДЕЛОВИ ОД НАРОДИ!
Дури и често споменуваниот Устав на Хрватска ни оддалеку не е сличен со нашиот Устав.
Во Преамбулата на Уставот на Хрватска се набројуваат членовите на НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА (значи не делови од народи) кои се составен дел на ХРВАТСКАТА НАЦИЈА!
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа