Ќерката на Ченто на годишнината од неговото раѓање: БЕШЕ НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ ШТО ГО ПОЗНАВАМ, ТАЖНА СУМ ШТО МИ БЕШЕ ОДЗЕМЕНО ДА РАСТАМ СО НЕГО

Утре се навршуваат 121г од раѓањето на Методија Андонов Ченто 17 8 1902г Имаше само 55г кога почина.Бил успешеи и почитуван трговец во Прилеп но воедно и активно се залагал за МАКЕДОНСКА слободна,обединета и суверана држава.За својата јасно изразена македонска национална свест бил повеќе пати затворан и интерниран за време на српската и бугарската окупација.За време на НОБ се приклучил на партизанското движење и како делегат на АСНОМ е избран за претседател на собранието а потоа е преседател на Президиумот.За својата идеја водилка за обединета и суврена МАКЕДОНИЈА која за тогашната врхушка не била идеал е затворен и осуден на 11г. а беше 9г.Се врати дома во септември 1955г а по неполни две години почина на 24 7 1957г. Ги чувам спомените за Такоми со љубов, почит,гордост и благодарност но и со тага што ми беше одземено да растам са него кој и покрај сите тортури и неоравди беше и остана ЧОВЕК и МАкедонец до крајот на својот живот.
+2
All reactions:

You and 1 other

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа