ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР! МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ТАТКО НА СИТЕ ЈАЗИЦИ

Ѓуро Шурмин 1867 – 1937 ,
хрватски историчар, литературен критичар и политичар. Од 1902 година професор на Катедрата за „хрватски или српски јазик и литература” и имал повеќе универзитетски професорски позиции по хрватските книжевни студии.
Во неговото “Читанка” од 1923 г објаснува:
“Без разлика дали се придржуваме до една или друга теорија, овој јазик секогаш треба да го нарекуваме старословенски, а никогаш старобугарски. бидејќи до поново време жителите на Македонија никогаш не се нарекувале бугари, туку Словени, а во историските извори споменатиот јазик секогаш се нарекува Словенски но никогаш бугарски”.
Сите реакции:

Marjan Trajkovski, Dunek Makedonski и 28 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа