Многу луѓе не се ни надеваат дека ќе го прослават својот 100-ти роденден. Залудно е, бидејќи да се живее долг и среќен живот е многу полесен отколку што изгледа. Доволно е, откако ќе наполните 40 години, да стекнете добри навики.

Јадете правилно

 

Пензионерите од Окинава, архипелаг меѓу Јапонија и Тајван, живеат во просек 85 години и речиси не страдаат од болести поврзани со возраста. Се работи за нивната здрава исхрана, која е речиси без шеќер, сол и заситени масти. Жителите на Окинава јадат риба, ориз, алги, тофу и зеленчук. И никогаш не се прејадуваат.

Кои се другите правила кои мора да ги следиме за долг живот, прочитајте на zdrave.to