Специјалистот за окултизам Ина Јасипова долги години живее во Австралија, но наеднаш решила да се врати во татковината поради мистична сила која ја влечела, пишува pirinsko.com.

 

„Мојата родна земја се чинеше дека сакаше да ми пренесе некоја порака. Се вратив во Бугарија и поминав магично лето во напуштено селце на Балканот. Таму ја почувствував својата земја, ја открив мудроста на древните и ги преуредив моите вредности.

 

По тоа лето почнав често да се враќам во татковината и да посетувам места што туристите ретко ги посетуваат. Ме интересираа заборавените катчиња кои сè уште ги чуваат тајните на старите Бугари.

Во едно напуштено селце Родопи, се сретнав со учителката М.Т., која ми кажа неверојатни работи за потеклото на нашиот народ. Ми го даде ракописот со бугарските судбини – сознанијата за календарот на нашите предци, за тоа како секоја недела од годината ја поврзуваат со цвет, дрво, камен или животно.

За билките што ја штитат секоја бугарска судбина и за светите места на нашите земји, од кои можеме да црпиме енергија“, вели таа.

Ина долго време го читала ракописот, а нејзин познаник, наставник по историја, ја потврдил автентичноста на текстот, создаден во првата половина на 19 век и собрал сознанија кои дотогаш се пренесувале усно – од генерација на генерација.

Во него нашла и шокантна изјава дека Бугарија ќе исчезне по само 61 година.

„Значи, тоа е запишано во ракописот. „За жал, гледам како нашиот народ се топи од година во година и сосема е можно да се оствари предвидувањето за исчезнувањето на Бугарите во 2084 година“, коментира Ина.