Руската војска употреби нов систем за радиоелектронско војување „Сафир“ во борбената зона во Украина.

 

„Комплексот се покажа како многу добар, без него момците не отидоа да извршуваат задачи“, изјави неименуван извор, цитиран од украинското издание „Фокус“.

 

Познато е дека „Сафир“ ги покрил инженерските единици на бојното поле, кои граделе нови ровови, од нападите на украинските беспилотни летала, информира изданието.

 

Засега не е познато дали вооружените сили на Руската Федерација трајно ќе ја користат оваа воена опрема на бојното поле.

 

Што е системот за електронско војување Sapphire

Според информациите, овој комплекс за радиоелектронско војување може да се користи против сите видови беспилотни летала. Дополнително, кога Sapphire детектира опасност, веднаш го класифицира типот на дрон.

 

Исто така, може да утврди каква опасност претставуваат различните типови на дронови. После тоа, комплексот за радио-електронско војување дава сигнал за тревога и почнува да го „замолчува“ непријателскиот дрон.

 

Овој систем за електронско војување може да идентификува дрон на оддалеченост од 30 километри, а „Sapphire“ почнува негативно да влијае на него откако дронот ќе долета до него на оддалеченост од 5 километри.

 

Се вели дека новиот систем за електронско војување е способен да потисне дури и копнени контролни станици за беспилотни летала.