Тековната војна повеќе не е изговор за игнорирање на корупцијата во украинската демократија. Повеќе од три четвртини од Украинците веруваат дека претседателот Володимир Зеленски е директно одговорен за корупцијата и во владата и во воената администрација на земјата, покажа новото социолошко истражување, пишува  RMXnews .

 

Според истражувањето спроведено од Фондацијата за демократски иницијативи и Меѓународниот социолошки институт во Киев, со поддршка на Прашкиот центар за граѓанско општество, 77,6% од испитаниците од Украина го обвинуваат украинскиот лидер за ендемична корупција.

 

„Доцнењето на решавањето на проблемите, кое ја поткопува вербата на луѓето во победа, влијае и на угледот на претседателот. Истражувањето покажа дека 77,6 отсто од граѓаните сметаат дека претседателот е директно одговорен за корупцијата во владата и воената администрација“, вели социологот Петро Бурковски, директор на Фондацијата за демократски иницијативи.

 

Тој истакна дека „распространетиот аргумент дека владата нема време да направи сè“ повеќе не функционира по 16 месеци војна и не е оправдување за оние кои не прават ништо за да се справат со злоупотребата, небрежноста и неспособноста, а кои се избрани и именувани. токму да „имаме време да сториме сè, да сториме сè за да се бориме против тоа, користејќи ги овластувањата што беа проширени за време на воената состојба“.