Речиси и никој да не забележал! НА ГРОБОТ НА СВЕТИ НАУМ Е ПРЕТСТАВЕНА ФРЕСКА КАДЕ Е ЗАТВОРЕН ОД БУГАРСКИ ХАНОВИ

Бугарскиот Хан Богорис
го затвара св.Наум Охридски
Две фрески од фрескоживописот во параклис во Манастирот Свети Наум во Охрид.Фрески кои за многумина се непознати.
Во параклисот каде почива Св.Наум насликани се неколку сцени од неговиот живот, а на 2 од нив е претставен
Бугарскиот Хан Богорис.
◾На првата фреска е расправата меѓу
Хан Богорис и светецот околу прашањата
на православието. Хан Богорис е насликан без нимбус и светителски атрибути, со подигнати раце во разговорот со св. Наум, кого го приведуваат петмина стражари – гардисти.
◾Додека на втората фреска е прикажано спроведувањето на Св. Наум в затвор од страна на гардистите на Хан Богорис.
Фреските говорат дека Хан Богорис не е светлиот лик во Македонската историја,како што сака да ни го претстави бугарската пропаганда,туку дека бил освојувач и тиранин на овие простори,а тоа е запишано и од Охридскиот Епископ Теофилакт.
Сите реакции:

13

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа