Експлозија! Македонските просветители Кирил и Методиј тргнати од учебникот по историја за 6 то одделение

 

Освен промените во учебниците по историја за шесто оддление, во јавност има и забелешки околу наставната програма по македонски јазик, односно дека во делот на потеклото на македонскиот јазик, нема да се учи за делото на Св. Кирил и Методиј но и Св. Климент и Наум Охридски.

Професорката Котлар инсистира на голема внимателност и да се спречат вакви тенденции.

 

-Кирил и Методиј создаваат нешто што е карактеристично за македонската историја и македонското поднебје, а не она што е од бугарското поднебје. Тие имаат големо значење и за создавањето на глаголицата но и за создавање посебна карактеристичност во доменот на средновековието за македонскиот народ. Така што, мислам дека треба многу да се внимава и треба да се оспорат ваквите тенденции да има содржини коишто не се соодветни за македонската историја а се соодветни за некоја друга регионална историја. – Наташа Котлар – Професор по историја

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа