Протече арапски архив: Арапски историчар во 945 година потврдил дека Бугарите војувале против словените

 

Најзастапена бајка на БАН е дека Бугарите се “словенизирале и мешале” со Словените во 10-11 век.
Ал-Масуди е историчар, географ, патеписник Роден е околу 896 година во Багдад, Од 915 до 945 година, за време на неговите патувања ја посетил источна Европа и на база на неговиот собран материјал дознаваме за “хомогенизацијата” и “мешањето” помеѓу Словените и другите народи освен со Бугарите,но тоа не е пречка за БАН упорно да тврди дека Бугарите се “словенизирале” и се “мешале” со Словените.
Во неговото дело “Вести за времињата” Ал-Масуди ни соопштува дека Бугарите војувале против Византијците и Словените.
Најчесто војувале против Византијците и кога се склучувале мировен договор со Византијците, долговите кон Византијците ги исплаќале со нивните потчинети “словени”.
Не само во Византијските и Латинските хроники туку и во Арапските хроники не е забележана таа “хомогенизација” која упорно ја турка БАН.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа