Љубчо Војвода детонира експлозија! Илинденското востание траеше 2 месеца а не 10 дена

Честит Илинден!!!
На денешен ден започна големото илинденско востание кое ги потресе османлиските провинции Македонија и Тракија(Одринско).
Според одлуките на Централниот комитет, Битолскиот округ се крена на Илинден 2 август(20 јули стар стил), Одринско на Преображение 19 август, Серскиот округ на Крстовден 27 септември.
Востанието траеше повеќе од два месец,не десет дена. Главниот штаб на битолскиот округ и команданти на Крушевската република беа Даме Груев, Борис, Сарафов и Атанас Лозанчев. Македонската историја Сарафов уште го третира за врховист а Лозанчев за фашист.
Од вториот Илинден, Асном освен Ченто се уште ниту една жртва на титовизмот не е рехабилитирана.
Продолжуваме да славиме форми а не суштини.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа