ГОЛЕМО ПРИЗНАНИЕ НА ГРЧКИ ЕТНОЛОГ: ВО ЛЕРИН И БИТОЛА ЛУЃЕТО НОСЕЛЕ ИСТИ ТРАДИЦИОНАЛНИ НОСИИ

ОД ЛЕРИН ДО БИТОЛА ЖИТЕЛИТЕ НОСЕЛЕ ИСТА НОСИЈА ДО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, РЕЧЕ ГРЧКИОТ ЕТНОЛОГ КОНСТАНТИНУ НА „ИЛИНДЕНСКИ ДЕНОВИ“

 

„Меѓу двeте светски војни, грчката влада ги прекри со национални костими старите области од југ до север. Порано костимите беа како во горните битолски села. Од Арменско (Леринско) на север кон Буково, Битолско, имаа иста носија. Ние во Грција не ги нарекувавме горни битолски села, туку планински села зашто се на Пелистер“, рече Јанис Константину, едукатор, учител и истражител на традиционални танци од Грција, на предавањето на фестивалот „Илинденски денови“ во Битола. Тој имаше половина час изглагање за народните ора, носија и музика во неговото родно село Арменско или Алона според сегашната грчка топонимија .

 

„По Илинденското востание, Турците запалија многу села околу Пелистер и Вичо Планина. Едно од нив беше и моето село Арменско. Тоа е старото име, а од 1928 година кога грчката влада ги смени сите тополними на селата и градовите, тоа стана Алона“, рече Константину.

 

Тој, во рамки на Семинарот за традиционална музика и игра на „Илинденски денови“, истака дека идентитетот на неговото село беше сочуван во костимите, игрите и музиката. Презентираше фотографии на кои можеа да се видат како народните собири се правеле со традиционалните македонски музички интструменти кавал и гајда, за кои и предавачот рече дека биле многу чести. Посочи дека по Првата светска војна почнаа да се менуваат музичките инструменти, како и облеката и играта.

 

Текстот во целост на СДК

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа