КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ СЕГА? ВО МАКЕДОНСКО СЕЛО ПРОНАЈДЕНО НАЈСТАРОТО КЕРАМИЧКО ПАРЧЕ ОД НЕОЛИТОТ СО НАЦРТАН ЧОВЕК

Можно е да е слика од текст

Неизмерно во 2020 година, фасцинантно откритие на македонските археолози на археолошкиот локалитет Ограѓе, кај скоп 🏞️ 🏺 Налетале на несекојдневен открит од средната неолитска ера: најстариот приказ на човек вешто насликан на керами
💡🤔 Значењето на ова откритие лежи во неговата реткост! Покрај славниот Адам од Говрлево, ова се меѓу малкуте претстави на машки фигури од оваа праисториска ера. 🌌🗿 Археолошкиот пејзаж во регионот претежно беше украсен со мајки божици и женски статуетки, што го прави ова откритие 👩 👦🏞️
🧐 Придружете ми се во „Каменото доба во мојот град“ – интерактивно гејмифицирано искуство со пресврт, авантура што ја создадов за да можеме да влеземе во мисте 🕵️ ♂️ 🔦 Да го истражиме енигматичниот свет на периодот на средниот неолит и да ги откриеме приказните зад овие древни артефакти 🏺📚
🔗 Повеќе инфо на линкот во био
Фото и повеќе инфо за артефактот 👉 fakulteti.mk
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа