Невидено целосно борбено видео од руска заседа на украинска оклопна колона од насоката Запорожје во последните денови дојде до Телеграм. Како резултат на заседата, вооружените сили на Украина загубија осум единици опрема и околу 50 лица.

 

Двата руски тенкови Т-72Б3, кои ја уништија колоната по завршувањето на задачата, мирно се повлекуваат на првобитните позиции без оштетување.

Кадрите се единствени и затоа, за поголема јасност, „Фокус“ ​​нуди преглед на главните моменти од битката:

Прво, група украински оклопни возила се движи по тесен безбедносен коридор кој не е целосно исчистен од мини. Јасно се гледа како по почетокот на битката, некои машини од колоната биле разнесени од мини.

 

За пенетрација повторно се користи американско лесно оклопно возило MaxxPro, а за огнено покривање се користат само два тенкови. Ова очигледно не е доволно за да се постигне огнена супериорност во тесен дел од авансот сличен на вратот на шишето.

Второ, местото на битката претходно го проучувале топџии и извидници од вооружените сили на Руската Федерација. Првиот тенк Т-72Б3 на руските вооружени сили само неколку минути порано заврши на местото на пристигнување на колоната ВСУ и почна да пука во движење. Тоа сугерира дека местото каде што завршиле Украинците било подготвено како вреќа со оган.

Трето, судејќи според дејствијата на тенковските екипи на ВСУ на чело на колоната, украинската војска не очекувала да наиде на отпор овде или не знаела дека тука има линии за стрелање на руските вооружени сили.

Украинските тенкови не пукале, како што налагаат правилата за ангажман, и неколку минути се обидувале да го пронајдат рускиот тенк, кој од никаде скокнал против колоната ВСУ и го застрелал директно. Во тоа време, екипажот на рускиот тенк го испука првиот круг муниција, ги нокаутира двата тенкови на Украинците и се повлече да ги смени позициите.

Покрај тоа, украинската пешадија не ги остави скршените оклопни возила и очигледно се надеваше дека тенковите ќе ја покријат групата со оган. Меѓутоа, се случува спротивното: првиот руски тенк се враќа на бојното поле со засилување, а оклопните возила продолжуваат да ја уништуваат колоната VSU од непосредна близина.