ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПОБЕСНАЛ И ГРМЕЛ ПО БУГАРИТЕ ПО ГОРНОЏУМАЈСКОТО ВОСТАНИЕ: Зарем не гледате дека на Бугарите им пречи тоа дека сме Македонци им пречи дека сме Македонци повеќе и од на Туците

ilinden karta

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НА БУГАРИТЕ ИМ ПРЕЧИ ТОА ШТО СМЕ МАКЕДОНЦИ

Ѓорѓи (Гоце) Делчев (Кукуш, 4 фебруар 1872 – с. Баница, Серско 4 мај 1903) – идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно национално ослободително движење во крајот на XIX и почетокот на XX век.

 

Бил рожба на својата епоха, кој го изразувал стремежот на македонскиот народ за ослободување од отоманското ропство.

 

Израснат врз идеите и искуствата на европските и балканските револуционерни демократи, тој сиот свој животен пат и го посветил на македонската национална револуција. Како просветител и ревулуционер, идеен и воен лидер, воспитувач на првите чети и војводи, зaдграничен преставник, уставотворец и државник, тој бил еден од најголемите револуционери на Македонската револуционерна организација.

 

Гоце бил апостол на македонскиот народ во борбата за самостојност и за национална држава.

 

Бугарите сакале по секоја цена да го запрат процесот на Македонското национално ослободително движење со цел да можат територијално да ја завземат Македонија Па дури во 1902 година поради мешање на Бугарија бил предизвикан инцидент во 1902 година односно било кренато поради провокација на Бугарите така нареченото Горно џумајско востание.

 

Кога Гоце Делчев разбрал за тоа бил бесен и го рекол следново:

Зарем не гледате дека на Бугарите им пречи тоа дека сме Македонци им пречи дека сме Македонци повеќе и од на Туците. Бугарите не не сакаат нас Македонците тие да не сакаа немаше да ни дадат пушки без муниција тие ја сакааат само територијата на Мајка Македонија. Рано е за востание не сме подготвени а Бугарите ќе пробаат да не искористат нас Македонците за свој лични цели.

Ова го пишувам како контра аргумент на Ангел Димитров кој рече дека Делчев бил Бугарин.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа