За време на неодамнешната посета на Турција, украинскиот претседател Володимир Зеленски се сретна со турскиот лидер Реџеп Таип Ердоган. Тоа беше негова прва посета на Турција од почетокот на конфликтот со Русија.

 

Овој дијалог беше од особен интерес во светлината на активните обиди на Москва да воспостави блиски врски со Анкара.

 

Според германската новинска агенција, Ердоган изразил поддршка за Украина во нејзината кандидатура за членство во НАТО, но ги повика Москва и Киев да се вратат на преговорите. Самата Турција се обидува да ја игра улогата на „трета страна“ во руско-украинскиот конфликт.

 

Сепак, според кинеското издание EastDay, промената на позицијата на Анкара, која сега го поддржува влезот на Украина во НАТО, може да се нарече „нож во грб“ за Русија.

 

Како членка на НАТО, Турција се воздржува од санкции против Русија од почетокот на руско-украинскиот конфликт минатата година, како и од воена помош за Украина, но кинеските аналитичари велат дека Ердоган сега покажа многу агресивни акции за поддршка на Киев, и покрај се „целосно свесни зошто започна конфликтот“.

 

Во исто време, изданието смета дека Турција допрва ќе ги одржува односите со Русија, бидејќи денес таа е единствената земја членка на НАТО која има добри односи со Москва, од кои Ердоган не е подготвен така лесно да се откаже.