(ФОТО) Пронајдена монета стара илјадници години напишана на старомакедонскиот јазик коине

Монета на која што се претставени Марија и Исус Христос на магаре. Горе се забележуваат иницијали МР-ОХ под нив ИС-ХС испишана на древното Македонско писмо Коине, од кое писмо и денес во Македонија користиме повеќе од 80% од буквите, кои се интегрирани во кирилицата.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа