Мистериозната библиотека на царот Иван Грозни со векови ги прогонува историчарите, археолозите и праведните ентузијасти. Според најскромните проценки, вредноста на книгите вклучени во оваа единствена колекција ја надминува вредноста на целата колекција во Мермерната палата.

 

 

Цар Иван Грозни

Но, ова е од материјална гледна точка, и ако се суди од историска гледна точка – Либерија (така самиот крал ја нарекува својата библиотека) нема цена . Но, дали навистина постои? Зошто, со сегашното ниво на технологија, најискусните пребарувачи не можат да ја најдат големата колекција книги во центарот на Москва?

 

Бонус од 1500 лева за онлајн казино игри!

Легендата вели дека збирката книги позната како Библиотека на Иван Грозни била собирана од византиските императори низ вековите. Во Русија, збирката томи и ракописи се покажа како мираз на византиската принцеза Софија Палеологина, која се омажила за големиот војвода од Московија Иван III и била баба на Иван Грозни.

 

Современиците споменуваат дека библиотеката во 1472 година пристигнала во Москва во 70 сандаци и веднаш била скриена во занданите на Кремљ,  прецизира „Труд“. Софија Палеологина е принудена да ја преземе оваа претпазливост поради фактот што дрвена Москва постојано гори и огнот може да го уништи нејзиното непроценливо богатство.

 

Излегува дека оваа мерка не е воопшто излишна – во 1473 година, само една година по пристигнувањето на Софија во Русија, огромен разорен пожар ја зафатил Москва. Во тоа време, дури и Кремљ гореше, но скапоцената Либерија, која се наоѓа длабоко под земја, не беше погодена .

Бесмртни дела

Информациите за тоа кои книги и свитоци биле дел од библиотеката на византиските императори се многу оскудни. Различни извори од 15-16 век споменуваат дека повеќето книги биле на старогрчки, хебрејски и латински . Некои современици тврдат дека дел од богатството некогаш било спасено од запалената библиотека во Александрија .

Од бесмртните дела познати на сите, треба да се забележат „Историјата“ на Тит Ливиј, „Енеидата“ на Вергилиј, „Комедиите“ на Аристофан, делата на Цицерон. Но, денес има и дела од помалку познати автори, како што се Вафиас, Хелиотроп, Замолеи.

Некои се апсолутно сигурни дека царот Иван IV, откако го добил богатството, го дополнил со книги од збирката на Казанскиот Кан. Дури се тврди дека има и книги од библиотеката на Јарослав Мудриот. Сето ова не е ништо повеќе од шпекулации, но глупаво е да се негира дека Либерија има неверојатна материјална, културна и историска вредност.

Чуварите на книгите

Интересно, повеќето информации за библиотеката на Иван Грозни ни доаѓаат благодарение на странците. Максим Гркот, монах од светогорскиот манастир, бил првиот што добил пристап до книгите, ги проучувал и ги опишал.

Тој добил инструкции од големиот војвода Василиј III, таткото на Иван Грозни, да ги систематизира делата и да ги преведе на руски. Старецот поминал 9 години блиску до бесценетата колекција и неговото дело се споменува во познатата приказна за Максим Гркот.

Вториот научник кој добил неограничен пристап до книгите бил современик на Иван IV, протестантскиот свештеник Јохан Ветерман од Дорпат, кој бил заробен за време на војната. Царот го довел во Москва во 1570 година за да ја проучи длабинската библиотека во Либерија, но строго му наредил да молчи .

Наскоро Ветерман успеа да избега од Московија и, се разбира, веднаш им кажа на сите за богатството на московскиот цар . Во „Ливонските хроники“ се вели дека библиотеката била сместена во две пространи засводени визби, чиишто влезови, по потреба, биле заѕидани и станувале невидливи .

Се вели дека Ветерман составил листа на книги од меморија која се состои од 800 предмети, која набрзо била изгубена. Овој список се појави дури во 1834 година во архивите на естонскиот град Парну. Но, не е можно да се потврди дали документот е оригинален, па затоа не се сфаќа сериозно.

Пребарувањата не успеаја

Главната кула на Кремљ крие многу тајни

Во историјата на Либерија има многу противречности, празнини и недоследности. Но, судејќи според бројните информации оставени од сигурни автори, може да се каже дека постоел и можеби сè уште се наоѓа во една од античките зандани на Кремљ .

Библиотеката последен пат била видена во 16 век и постојано е барана. Во 1601 година, тајна мисија на ватиканските језуити пристигнала во Москва со задача да ги најде книгите , но тие заминале без ништо.

Во 1724 година се одржаа официјални претреси, први во историјата а. Тие беа организирани од руските власти, но повторно безуспешно.

Во 19 век, многумина беа скептични за библиотеката, сметајќи ја како дел од урбаниот фолклор. Сепак, кустосот на музејот, принцот Н.С. Шчербатов, организираше големи претреси, кои повторно беа неуспешни .

На почетокот на 20 век , тие речиси престанаа да бараат во Кремљ, но почнаа активно да ги истражуваат Александар, Коломенское и Вологда, каде што Иван Грозни живееше долго време во последните години од својот живот .

За време на СССР, тие првпат се справија со Либерија во 1933 година и повторно почнаа да бараат во Москва. Овој пат вниманието на научниците го привлекува Арсеналската кула на Кремљ, во чија основа има многу неистражени шуплини .

Тие не наоѓаат библиотека под кулата, но наоѓаат таен премин обложен со бели тули од кои бил изграден првиот московски Кремљ. Последните сериозни претреси беа извршени по распадот на СССР во 1995-1999 година.Бидејќи не беше пронајдена трага од вредното богатство, потрагата беше прекината.

Денес, библиотеката на Иван Грозни ги возбудува умовите на ентузијастите кои постојано се обидуваат да ја најдат во московското подземје . Групи аматери секојдневно се спуштаат во канализацијата на главниот град, поврзани со антички премини, со надеж дека ќе најдат книги, слава и богатство.