Поранешниот заменик-шеф на американската сајбер команда, пензионираниот генерал-полковник Чарли Мур, рече дека доколку западните земји го снабдуваат Киев со борбени авиони Ф-16, странскиот службен персонал на тие авиони ќе стане легитимна цел на руската војска. Соодветната изјава ја пренесува американското издание Newsweek.

 

„За разлика од советските авиони, Ф-16 бараат централизирани бази, што ги прави атрактивни цели за руските напади. Во овие бази, на Украина и требаат специјалисти од НАТО или од западните земји за поддршка. Во контекст на вооружените конфликти, тие стануваат многу атрактивна цел за Русија  “, вели генерал-полковник Мур.

 

Тој исто така нагласи дека прашањето за обука на украинските пилоти не само да управуваат со овие авиони, туку и да ги користат ефективно, е друг проблем. Не е јасно колку долго ќе трае ова.

 

За возврат, поранешниот висок командант на британските воздухопловни сили и воздухопловниот маршал Грег Багвел изрази сомневање дека во Украина ќе биде испратен воен персонал од Соединетите Држави или од земјите на НАТО.

 

Така, во случај на испорака на борбени авиони Ф-16 во Киев, тоа може да доведе до голем број тешкотии и веројатно нема да му даде предност на Киев.