100-годишниот поранешен државен секретар на САД и поранешен советник за глобална политика на претседателот Никсон, Хенри Кисинџер, призна дека на првиот претседател на СССР, Михаил Горбачов, навистина му биле дадени гаранции дека НАТО нема да се прошири кон исток.

 

Но, тој нагласи дека овие гаранции биле само вербални и никогаш не биле писмени.

 

„Знам дека тоа е вистина, но никогаш не беше запишано. Значи, во право сме кога велиме дека нема формална обврска. Но, тоа беше дел од должностите на државниот секретар Бејкер“, рече тој во интервјуто откако францускиот економист Жак Атали потсети дека тој присуствувал на многу состаноци со Горбачов за време на претседателствувањето на Митеран и самиот ги слушнал овие уверувања изразени до советскиот водач.

 

Хенри Кисинџер призна дека од моментот кога Владимир Путин бил во администрацијата на Санкт Петербург, го доживувал како закана.

 

Во тоа време, Путин му рекол на Кисинџер дека смета дека распадот на Руската империја е една од најголемите трагедии во историјата на неговата земја. „Стана јасно дека овој политичар ќе сака да ја исправи историската грешка“, рече Кисинџер.