Има ли поголем доказ за различноста меѓу македонците и бугарите од ова? Група прилепчани се обратиле до султанот во 1877: ДОЗВОЛЕТЕ ДА УЧИМЕ НА НАШИОТ МАЈЧИН МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК! ЖЕЛАЕМЕ ДА ИМАМЕ МАКЕДОНСКО УЧИЛИШТЕ БИДЕЈКИ НЕ СМЕ БУГАРИ…”  

3569

Има ли поголем доказ дека Македонците и Бугарите од секогаш биле различни народи.

 

ГРУПА ПРИЛЕПЧАНИ ВО 1887 ГОДИНА ДО СУЛТАНОТ Абдул Хамид:

Незадоволни од неможноста да ги школуваат своите деца на својот македонски мајчин јазик  група прилепчани на ден 2 јули 1877 год поднеле барање до султанот Абдул Хамид 2 во кое бараат:

ЖЕЛАЕМЕ ДА ИМАМЕ МАКЕДОНСКО УЧИЛИШТЕ БИДЕЈКИ НЕ СМЕ БУГАРИ…”                       

  

,,НИЕ ДОЛУ ПОТПИШАНИТЕ ОД ПРИЛЕП КОИ СМЕ ПОДАНИЦИ НА НЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО СУЛТАНОТ АБДУЛ ХАМИД 2 ЖЕЛАЕМЕ ДА ИМАМЕ МАКЕДОНСКО НАРОДНО УЧИЛИШТЕ И  КАКО НИЕ НЕ СМЕ РОДУМ БУГАРИ ЗАТОА НЕ ЈА ПОЗНАВАМЕ БУГАРСКАТА ЦРКОВНА ОПШТИНА И….” 

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа