Од Лудвиг Хајнрих Дајк

На 12 декември 1466 година, мала група коњаници предводена од старец со долга бела брада се искачи до портите на Рим. По изгледот на неговата облека, тој беше обичен војник, иако ја носеше својата висока, слаба рамка гордо како и секој голем крал. Оган сè уште пламнуваше во неговите очи, а неговите гриморни мускули го задржаа најголемиот дел од нивната легендарна сила. Тој не беше толку стар како што изгледаше, бидејќи животот во постојана битка го остаре предвреме. И покрај неговиот скромен влез, кој требаше да ја нагласи неговата мака, тој беше препознаен. Наскоро неговото име беше на сите усни. Возбудените толпи се собраа да го видат познатиот албански херој и шампион на христијанскиот свет „Скендербег“, кој храбро го спречи немилосрдното турско напредување кон запад.

Повеќе од 60 години претходно, околу 1405 година, во планинскиот регион Дибра во источна Албанија, Воисана, сопруга на Ѓон Кастриоти, го родила Ѓерги, идниот Скендербег. Ѓерѓи беше најмладиот од четирите браќа меѓу деветте деца. Нивниот дедо Пал дошол од селото Кастрат во североисточна Албанија и се поставил за поглавар во Дибра. Ѓерѓи е роден во време кога земјата била разбиена поради промената на сојузите меѓу албанските благородници, венецијанските крајбрежни колонии и отоманските Турци на македонската граница. Со својата духовитост и меч, како и брачните сојузи преку своите ќерки, таткото на Ѓерги го проширил своето царство. Тој владееше над голем дел од централна Албанија до 1394 година.

Султанот Бајазит I ја нападнал Албанија таа година, покорувајќи ги земјите и воспоставувајќи отоманско присуство на југ. Ѓон ја добил својата шанса да ја обнови својата моќ кога Отоманската империја паднала во неред по нејзиниот пораз во Анкара од Тимуридите во 1402 година. Ѓон дури ја зазел Круја, бастионот на централна Албанија, но во 1415 година Османлиите се вратиле и повторно воспоставиле власт. Ѓон бил принуден да го предаде како заложник деветгодишниот Ѓерги. Изгледа дека Ѓерѓи им бил вратен на своите родители по само една година, не стапил во служба на султанот сè додека наполнил 18 години во 1423 година. Еден од браќата Ѓерги, веројатно најстариот Станиша, бил поцелосно интегриран во султанскиот двор. Се оженил со муслиманка и добил син Хамза.

 

По три години воена обука во Едрине, Ѓерги најверојатно добил тимар (земјен грант) во замена за воена служба во близина на домовите на неговиот татко. Таткото на Ѓерги набрзо повторно се спротивставил со султанот, бидејќи тој одбил да им помогне на Османлиите против венецијанскиот Солун. Султанот испратил казнена експедиција и во 1430 година ги зазел Круја и Светиград, клучната тврдина на македонската граница на Албанија. Турците ги „ограбиле и уништиле земјите на Ѓон Кастриота, мажите биле убиени на меч, додека жените биле робови“, напишал отоманскиот хроничар Оруч. Ѓон бил убиен по тајна наредба на султанот во 1437 година. Ѓерги дознал за виновникот за смртта на неговиот татко, но засега му останал верен на султанот.

Во 1438 година, Ѓерги бил награден со субаши (градски командант) на Круја. Сепак, со неговите типични строги очи, Ѓерги со неодобрување гледаше на турските стандарди на бедемот на Круја. Цело време тој сонуваше за слободна и христијанска Албанија. Тој само го бараше своето време за да биде така. Без централизирана команда и моќни сојузници, Ѓерги виде како албанскиот отпор е осуден на пропаст. За да изгради база на идни сојузи, Ѓерги тајно испрати гласници во Неапол, Венеција, Рагуза и Унгарија. Тоа продолжил да го прави дури и кога бил унапреден во тосанџакбеј (окружен командант) на Дибра во 1440 година.

До 1443 година, Ѓерги му служел на Мурад 15 години и го добил турското име Искандер, по Александар Македонски, кој бил почитуван и од христијаните и од муслиманите. Оттука Ѓерги станал познат како Скендербеј кај Албанците, што било комбинација од неговото турско име и чинот бег. На почетокот на ноември, Скендербег и неговата 300 албанска коњаница биле со војската на султанот кога таа ги ангажирала Унгарците и Полјаците во Ниш.

 

Ладислав, храбриот млад крал на Унгарија и Полска, лично командувал со војската, но познатиот турски борец Јанош Хунјади, Господарот на Трансилванија, бил тој што ја водел до победата. Во хаотичните последици од турскиот пораз, Скендербег го принудил секретарот на султанот да напише белешка со која ја предава командата на Круја. Со Скендербег бил и неговиот внук Хамза, кој по нивното пристигнување во Круја му ја доставил секретарската белешка на гувернерот Хасан бег. На Хамза му недостасуваше физичкиот раст на неговиот вујко, но не и неговата харизма и дух, и затоа го убеди Хасан во легитимноста на белешката. Скендербег одржа возбудлив говор во катедралата на 28 ноември. Тој се откажа од султанот и исламот и се залагаше за христијанската слобода. Кастриотското знаме на двоглавиот црн орел на црвено повторно беше поставено над Круја.

 

Скендербег
Членовите на отоманскиот двор гледаат како Скендербег му задава смртен удар во вратот на противникот Татар во гладијаторска борба.

Охрабрениот Скендербег ги зазел турските упоришта од источно од Круја до Црн Дрин. Како и нивните измамени другари во Круја, на гарнизоните им беше даден избор на крштевање или егзекуција. Скендербег силно се наметнуваше, спиеше само два часа во текот на ноќта и се одржуваше преку неговиот здрав апетит за храна и вино. Нему му се придружил Мојсеј Големи од Дибра, кој го принудил Светиград да се предаде.

Скендербег се подготвувал за очекуваната турска пролетна контраофанзива во текот на зимата 1443-1444 година. На 2 март 1444 година, девет водечки семејства му се придружиле на Скендербег во катедралата на венецијанскиот приморски град Леже. Духот на патриотизам на Скендербег удри во срцата на собраните господари. Го избраа за генерал капетан на Лигата на албанските кнезови. Потоа, илјадници војници-селани се појавија да се борат под Скендербег, бидејќи неговиот начин на облекување и јадење јасно му се допадна на обичниот човек.

 

Во јуни, Скендербег ги чекал Турците во северна Дибра, каде што висорамнината Торвиол се спуштала до Црн Дрин. Непосредно пред зајдисонце, Али Паша ја сместил својата турска војска од 24.000 војници недалеку од албанскиот логор. Пожарите во османлискиот логор ги осветлија лицата полни со веселба и самодоверба. Спротивно на тоа, таборот на Скендербег бил мрачен и тивок за да ги нагаѓа Турците за неговата сопствена војска. Утрото Скендербег ги распореди своите коњаници и стрелци во полумесечина со пешадија во задниот дел. Забавен со малиот број на Албанците, Али ја отвори битката со коњички престрелки. Турската пешадија штотуку тргнала да се приклучи на битката кога 3.000 албански коњаници ненадејно излегле од шумата кон задниот дел. Турците ги фатила паника и во голем број биле исечени. Али Паша бил меѓу ретките што избегале.

 

Добивајќи дополнителни коњи и огромен плен од турскиот воз за багаж, Албанците избувнаа во песна и се пофалија дека турската крава не може да му побегне на албанскиот бик. Порафинирани честитки за Скендербег пристигнаа од Полска, Унгарија, Венеција, Бургундија и папата Евгениј IV. Напреден од папата, кралот Ладислав го повика Скендербег да ги здружи силите и заедно да ги истераат Турците од Балканот. Како што беше, Скендербег беше одложен да му се придружи на Ладислав пред смртта на кралот и катастрофалниот пораз во Варна на 10 ноември.

Султанот Мурад му понудил да му прости на својот непријателски вазал Скендербег, па дури и да го признае неговото барање за Круја, но за возврат побарал други албански градови. Кога му кажале дека неговата понуда е одбиена, Мурад се потсмеал дека Скендербег мора да посака страшна смрт. Во 1445 година Фируз-паша тргнал од Скопје, главниот град на Македонија, со над 15.000 избрани коњаници за да се справи со Скендербег. Наместо тоа, коњаницата на Фируз била поставена од лесната пешадија на Скендербег во пошумениот планински премин недалеку од Призрен. И покрај неповолниот терен, турските коњаници жестоко се спротивставија додека не беа принудени да се повлечат. На 27 септември 1446 година, Скендербег паднал врз слабо чуваниот турски логор на Мустафа-паша во Отонете. Низ рововите се водеа жестоки борби се додека скоро сите Турци не беа заклани; сепак,

 

Нов театар на војна се отвори за Скендербег поради упориштето Дање во северозападна Албанија. Кога бил убиен безнаследникот на Дање, лорд Лек Захарија, неговата мајка им го предала Дање на Венецијанците наместо да го изгуби на неговиот убиец Лек Дукаѓини. Врз основа на претходен договор со неговиот пријател Захарија, Скендербег сметал дека треба да го наследи Дање.

 

Скендербег
Коњаницата на Скендербег го прегазила османлискиот логор во Полошката долина во 1453 година.

Кога Скендербег го опседнал Дање, Венецијанците имале смелост да побараат од Мурад да го казни неговиот своеволен вазал, па дури и понудиле награда за убиството на Скендербег. Меѓутоа, нивните шармови не успеале и на 23 јули 1448 година, спротивставените војски се сретнале на рамнина опколена со Дрим југоисточно од венецијанската Скодра. Овојпат Скендербег се борел и со своите сонародници; две третини од 15.000-члената венецијанска војска беше албанска, предводена од господари чија врска со Венеција ја надмина нивната верност кон Скендербег.

 

Скендербег ги потсетил своите луѓе дека се борат со сохристијаните и дека на тој начин треба да се однесуваат поблаго. Венецијанските пикмени во оклоп на корслет напредуваа во бесниот оган на албанските стрелци. На крилата, коњаницата на Скендербег го доби горниот раб. Телохранителот на Даниел Јурих од Себенка, гувернер на Скодра, ја одржал венецијанската одбрана, но за малку ќе пропаднал кога Скендербег пробил со коњанички напад. На помош му дојдоа албанските сојузници на Јурих, но поразот не можеше да се избегне.