ПРОТЕЧЕ ТЕКСТ ОД 9 ТИ ВЕК: „СОЛУН Е ПРВИОТ ГРАД НА МАКЕДОНЦИТЕ“ – 904 г. Ова е Јован македонецот кој го кажал ова

„СОЛУН – ПРВИОТ ГРАД НА МАКЕДОНЦИТЕ“ – 904 г.
„Ние, пријателе, сме од Солун… Првиот град на Македонците“.
Ова сведоштво за поетоењето на Македонците на почетокот на 10. век и за Солун како нивен прв град е од Јован Камениjaт (Камениот), кoj најверојатно бил Македонец по народност.
Фактот дека Камениот пишувал на средновековен грчки јазик, не го прави етнички Грк. За споредба, тогаш и турко-татарските прави Бугари, Арабјанитe, Египќанитe, па дури и некои Евреи пишувале на грчки. Грчкиот долго време бил јазикот на писменоста и официјалниот јазик на дворците во Ромејското Царство.
За споредба, претходно и еден друг солуњанец – неименуваниот продолжувач на „Чудата на Св. Димитрија“ од 8. век, пишува на грчки, но во еден напис вели оти еден Бугарин, дојденец во градот, говори – словенски, бугарски, грчки и „наш“ јазик. Tој „наш јазик“ е (древно-) македонскиот јазик којшто и тогаш сѐ уште постоел, а е различен од грчкиот јазик.
Значи, како што лесно се докажува дека не само Римјаните пишувале на латински, така фактите потврдуваат и дека не само Грците пишувале на грчки јазик.
Јован Камениoт не само што никаде не се изјаснува како Грк, туку за својот град Солун (чие прво име е Тесалоника), вели дека е прв, т.e. најважен град на Македонците. Подоцна и други хроничари го употребуваат истиот епитет за градот. —/
Сите реакции:

Zvonko Yarchevski, Kuzman Mato и 75 други

14 коментари
9 споделувања
Ми се допаѓа

Коментирај
Сподели
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа