Партизанското движење „Атеш“ забележа дека цели единици на напаѓачите, кои се наоѓаат покрај Северно-кримскиот канал, ја губат својата борбена способност, пишува украинското издание Фокус.

На Крим и на окупираната територија на регионот Керсон, руските војници страдаат од епидемија на колера. 

 

Во воените болници во регионот Керсон и Крим, се наведува дека секојдневно примаат многу војници од руските вооружени сили, осомничени дека имаат колера. Покрај тоа, во насока Керсон, цели единици на напаѓачите, кои се наоѓаат долж Северно-кримскиот канал, ја губат својата борбена способност. Тие се однесени на лекување во задниот дел. Неколку Руси веќе загинаа.

„Ова најверојатно се должи на употребата на вода од отворени извори, бидејќи окупаторите имаат потешкотии да транспортираат флаширана или едноставно прочистена вода. Нормално, експлозијата на браната Каховка предизвика огромна штета на природата, откривајќи многу болести“, се вели во соопштението.

Движењето Атеш ги повика жителите на регионот Керсон и Крим да бидат внимателни и да пијат само чиста вода.

На 17 јуни Украинците беа предупредени за ризик од инфекции поради поплави. Водните текови ги однесоа отпадните води и депониите, ширејќи патогени во регионите Керсон, Миколаев, па дури и Одеса. 

Инфектолозите очекуваат избувнување на болести во следните две недели, кога истекува периодот на инкубација.

Покрај тоа, на 13 јуни движењето Атеш објави дека колаборационистите и Русите масовно го напуштаат северниот дел на Крим. 

Во северниот дел на привремено окупираниот полуостров, исто така се засилени проверките на документите и возилата, а безбедносните сили реагираат од одморите, велат герилците.

Партизанското движење „Атеш“ забележа дека цели единици на напаѓачите, кои се наоѓаат покрај Северно-кримскиот канал, ја губат својата борбена способност, пишува Фокус.

На Крим и на окупираната територија на регионот Керсон, руските војници страдаат од епидемија на колера. 

Во воените болници во регионот Керсон и Крим, се наведува дека секојдневно примаат многу војници од руските вооружени сили, осомничени дека имаат колера. Покрај тоа, во насока Керсон, цели единици на напаѓачите, кои се наоѓаат долж Северно-кримскиот канал, ја губат својата борбена способност. Тие се однесени на лекување во задниот дел. Неколку Руси веќе загинаа.

„Ова најверојатно се должи на употребата на вода од отворени извори, бидејќи окупаторите имаат потешкотии да транспортираат флаширана или едноставно прочистена вода. Нормално, експлозијата на браната Каховка предизвика огромна штета на природата, откривајќи многу болести“, се вели во соопштението.

Движењето Атеш ги повика жителите на регионот Керсон и Крим да бидат внимателни и да пијат само чиста вода.

На 17 јуни Украинците беа предупредени за ризик од инфекции поради поплави. Водните текови ги однесоа отпадните води и депониите, ширејќи патогени во регионите Керсон, Миколаев, па дури и Одеса. 

Инфектолозите очекуваат избувнување на болести во следните две недели, кога истекува периодот на инкубација.

Покрај тоа, на 13 јуни движењето Атеш објави дека колаборационистите и Русите масовно го напуштаат северниот дел на Крим. 

Во северниот дел на привремено окупираниот полуостров, исто така се засилени проверките на документите и возилата, а безбедносните сили реагираат од одморите, велат герилците.