Пронајдена плоча на старомакедонски јазик, на неговата основа Кирил и Методија ја направиле кирилицата подоцна грците го преименувале во старогрчки

Ова е Коинон Македон писмо пред да ја направат кирилица браќата Св.Кирил и Методи од Солун. Кирилицата е направена за потребите на Источноевропската православна црква. Ако погледнете внимателно, има букви и од кирилицата бидејќи основата за кирилицата потекнува од јазикот коинон Македон но е збогатена со нови гласовни симболи кој постоеле кај македонците а тие симболи недостасувале во коинон македон писмото ЉЊШЃЧЌЖЦЏ
Ова не е старогрчко писмо таково не постои или барем сеуште не е пронајдено туку ова е старомакедонско коине писмо кое дури во 18 век е преименувано во старогрчко за потребите на новосоздадената грчко кралство.
Народното демотско писмо кое го користеле мскедонскиот народ за домашни потреби е сосема поразлично писмо и науката упорно ги крие информациите за него.Но тоа писмо може да се види на каменот од розета кое Аристотел Тентов и Бошевдки успешно го дешифрираа.
Камени плочи Артефакти со тоа забрането писмо и денеска лежат фрлени во солунскиот залив и во депото на државниот музеј во атина.
Но сепак докази можат да се најдат во египет турција сирија….
кралството на птоломеите и селеукидите.
Ова боло предсловенското но само службено писмо кој во денешно време се нарекува нешто поинаку (страрогрчко) поради политички срања.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа