Експлозија на руско списание од 1857: „ЦРКОВНО-СЛОВЕНСКИОТ“ Е МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ТОА ЦЕЛ СВЕТ ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ

„ЦРКОВНО-СЛОВЕНСКИОТ“ Е МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК – 1857 г.
Руското списание за литература, историја и култура – „Руска беседа“, во 1857 година отпечатило писмо од Михаил Максимович до Михаил Погодин, како дел од полемиката меѓу овие двајца лингвисти-историчари за јазикот и говорите во Мала Русија (области во Украина за коишто и денес се војува). Максимович пишува:
– „Не сакаш да разбереш зошто толку силно ја нагласувам разликата меѓу народните руски говори и црковно-словенскиот (книжевен јазик, з.п.) во нашите древни (стари) записи. Тоа го сторив за да ја покажам големата разлика меѓу црковниот или македонскиот јазик и народната руска реч – разлика којашто постои уште од древни времиња, и го побива твоето поистоветување и (тврдењето за) големото сродство меѓу црковниот јазик и големоруското наречје“.
Михаил Александрович Максимович (1804 – 1873) е руско-украински филолог, историчар, фолклорист. Бил декан на Историско-филолошкиот факултет и ректор на Императорскиот Универзитет во Киев. Бил и член-дописник на Руската академија на науките во Санкт-Петербург.
ИЗВОР: „Русская беседа“, IV, Вторый год, Книга осьмая, Москва, В типографии Александра Семена, 1857, стр. 87. —/
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа