Дали телото на Александар Македонски е во Венеција  во гробот на Свети Марко? Пронајдени македонски симболи наоколу

Гробот и телото на големиот освојувач Александар Македонски Македонски се изгубени со милениуми. Дали би можеле да се кријат во срцето на Свети Марко во Венеција?

Според една интригантна теорија, клучот за една од најголемите археолошки мистерии на сите времиња, локацијата на гробот на Александар Македонски би можела да се крие во Венеција.

 

Во јуни 323 п.н.е. Александар III Македонски, попознат како Александар Македонски , страшно се разболел. Тој освоил голем дел од древниот медитерански свет и немал намера да запре. Сепак, таа пролет, тој патуваше во мочуриштата кои го опкружуваат Вавилон и набргу потоа се бореше со силна треска.

 

 

И покрај болеста, тој продолжил со планирањето на неговиот следен поход – освојувањето на Арапскиот Полуостров. Меѓутоа, неговата состојба само се влошила. Наскоро тој периодично ја губеше способноста за зборување и паѓаше во свеста и паѓаше. По дванаесет дена борба, тој ја загуби битката на 11 јуни и повеќе не се разбуди. Имаше само триесет и две години.

 

Првата гробница на Александар Македонски 

 

Главните генерали на Александар биле негови најблиски пријатели уште од детството заедно на македонскиот двор. Десет години постојана воена кампања само ја зајакна таа врска. Тие беа тагувани поради загубата на нивниот крал. Во чуден пресврт на судбината, Александар можеби сè уште бил жив, во кома, дури и кога неговите пријатели почнале да тагуваат. Античките историчари известија дека неговото тело останало совршено и нерасипано повеќе од една недела во жешкото вавилонско лето. Најверојатно објаснување е дека тој боледувал од форма на маларија која често завршува во кома.

 

Без разлика, судбината на Александар била запечатена и на крајот тој навистина умрел. Неговите пријатели нарачале златен саркофаг и златен ковчег за да го држат телото на Александар, како и огромна, украсена погребна количка за носење на ковчегот назад во Македонија на погреб. Поворката никогаш не го заврши своето патување. Уште на пат, еден од наследниците на Александар, Птоломеј, го грабнал телото и го погребал во Мемфис, Египет . Подоцна, неговиот син го преселил Александар Македонски во раскошна гробница во градот Александрија .

 

Телото на Александар со векови останало во неговиот прекрасен гроб, факт добро документиран од античките извори. Клеопатра ги налутила жителите на Александрија земајќи злато од гробот на Александар за да ги финансира нејзините војни со Октавијан Август. Записите ги детализираат посетите на гробот на Александар од неколку римски императори , вклучувајќи ги Јулиј Цезар , Август, Калигула , Септимиј Северус и Каракала . Сепак, до 400 година од нашата ера, Јован Златоуст ја посетил Александрија и се надевал дека ќе ја види познатата гробница, но нејзината локација била изгубена. Последната референца за гробот на Александар Велики дојде само десет години порано, околу 390 година од нашата ера, од Либаниј. Тој коментираше за „Александрија каде што е изложен трупот на Александар“.

 

 

Краткиот временски период во кој гробот на Александар исчезна од пишаниот запис беше време на големи превирања во античкиот свет. Помеѓу 389 и 391 н.е., императорот Теодосиј ги издал „Теодосијанските декрети“. Овие документи го воспоставија христијанството како единствена легална религија и ги забранија паганските практики. Во следните години, тој надгледувал и одобрил уништување на бројни пагански храмови и свети места. Александар, чиј култ го обожавал како бог уште од неговата смрт, би бил главна цел на ова уништување. Можеби гробот и посмртните останки на Александар биле жртви на овие чистки. Меѓутоа, ненадејното и малку необјаснето појавување на друг познат труп во градот Александрија сугерира примамлива алтернатива…

 

 

Телото на Свети Марко

 

 

Кон крајот на 4 век од нашата ера, античките извори почнале да упатуваат на гробот на Свети Марко во Александрија. Првото спомнување доаѓа од Свети Јероним во 392 година од нашата ера, само две години по последниот запис за гробот на Александар Македонски. Постоењето на телото на Свети Марко само по себе е мистериозно. Според христијанската традиција, Марко бил маченик од незнабошците во 68 година од нашата ера во градот Александрија. Доротеј, Евтихиј и Хрониконот Пасхале наведуваат дека убијците на Марко го запалиле неговото тело како последен прекршок за христијаните. Нема споменување на светото тело на Марко повеќе од триста години.

 

 

 

Текстот наречен „Дела на Свети Марко“ дава објаснување дека чудесната бура го изгаснала пламенот и христијаните успеале да го грабнат трупот од кладата. Сепак, најраното датирање на овој документ исто така го става во доцниот 4 век од нашата ера, стотици години по смртта на Марко и во средината на хаотичниот период во кој исчезнува Александар. Авторот Ендрју Чуг предлага дека наводното тело на Свети Марко всушност е она на познатиот Александар Велики, ребрендиран како Марко во средината на Теодосијанските декрети со цел да се спаси познатиот освојувач од уништување од страна на христијаните.

 

Второ телесно грабеж 

 

 

Иронично, ако оваа теорија е вистинита, самото ребрендирање го доведе трупот во опасност уште еднаш. До крајот на VII век од нашата ера, арапските сили освоиле голем дел од Северна Африка, вклучувајќи ја и Александрија. Тензиите меѓу муслиманите и христијаните во регионот се зголемуваа. Во 828 н.е., двајца капетани на венецијански трговски бродови склучиле договор со локалните христијански власти да го однесат наводното тело на Свети Марко на безбедно. Тие го извадиле лешот од неговиот гроб, го положиле во вагон покриен со свинско месо за да спречат каква било блиска проверка на содржината и успешно го прошверцувале на нивниот брод, за Венеција .

 

 

 

Една помала црква првично ги сместила посмртните останки. Во 1063 н.е., венецијанските службеници ја нарачале прекрасната базилика ди Сан Марко која стои и денес. На 8 октомври 1094 година , телото било положено во криптата под црквата. Таму остана речиси осумстотини години додека честите поплави не почнаа да ја загрозуваат безбедноста на трупот. Во 1811 година, црквата ги отстранила остатоците и повторно ги закопала во високиот олтар на главниот кат.

 

 

Има ли мумија во Свети Марко? 

 

 

Неколку информации навестуваат дека телото во Свети Марко можеби првично било мумифицирано . Нема околности под кои древните христијани би ги следеле паганските практики на мумификација. Затоа, мумификацијата укажува на различен станар на гробот на Марко. Мартино да Канале во La Cronique des Veniciens од 1275 година, раскажува дека „Кога сите зачини на светот се собрале заедно во Александрија, тие не би можеле да го мирисаат градот“ како што е мирисот на зачините што доаѓа од трупот – во согласност со мумификација. Дополнително, записите покажуваат дека лешната обвивка го запечатила трупот во тоа време.

 

Последното парче скулптура ги дава најинтригантните и неодговорени прашања за потеклото на телото во гробот на Свети Марко. На само неколку метри од местото на првобитната гробница на Марко во криптата на базиликата, пронајдено е големо парче врежан варовник, скршен дел од поголем оригинал. Блокот, кој сега е изложен во манастирот Света Аполонија во Венеција, прикажува релјеф од штит, чварки, меч и дел од копје. Ова вооружување е конзистентно со македонските стилови, факт независно потврден во студијата на Еугенио Полито во 1998 година , години пред Ендрју Чуг да го започне своето истражување.

 

 

Полито опишува „Неприпишан фрагмент кој се однесува на погребен споменик со аналогни мотиви денес е конзервиран во Венеција, но дефинитивно потекнува од хеленистичкиот свет : има македонски штит со мотив на ѕвезда во центарот, пар чварки и долга копје ( сариса?) и на најмалата страна остатоци од меч… блокот мора да припаѓа на голем споменик што генерички може да биде поставен помеѓу 3 и почетокот на 2 век п.н.е.

 

 

Создавање врски со Александар

„Ѕвездениот мотив“ има неверојатна сличност со Ѕвездата од Вергина или Ѕвездата на Македонија. Тој бил симбол тесно поврзан со семејството на Александар и видлив на многу сродни гробници. Мечот врежан во блокот е неоспорен како копсис во грчки стил. Ако се прошири копјето под аголот на неговото спуштање до неговиот логичен заклучок во основата на камениот блок, неговата големина се совпаѓа со препознатливата македонска сариса. Овие смртоносни оружја, развиени од неговиот татко, му помогнале на Александар Македонски да го освои светот. Меѓутоа, римската воена тактика ги направила застарени, што ги прави малку веројатни подоцнежните римски резби на такво копје. Зошто оваа резба, со јасни македонски врски, била сместена во криптата на базиликата Свети Марко на помалку од камен од првобитното почивалиште на телото? 

 

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа