Во библиотека во Москва се чува македонски натпис од 7 ми век во кој е пишува: “… Ние, Русите и Московитите, сме потомци на древните антички Македонци! Ние, денес, го зборуваме јазикот на кој зборуваат античките Македонци на Македонскиот полуостров, кои освен со други земји, триста и седум години владееле и со Египет…”

Во Московската народна библиотека се чува Летопис од VII век чиј автор е Јеремија Русо. Во тој документарен научен труд, Јеремија го запишал следното: “… Ние, Русите и Московитите, сме потомци на древните антички Македонци! Ние, денес, го зборуваме јазикот на кој зборуваат античките Македонци на Македонскиот полуостров, кои освен со други земји, триста и седум години владееле и со Египет…” И не случајно, во Патријаршиската црква “Света Софија“ во Охрид, во 955. година од Охридскиот Архиепископ Тимотеј покрстена и крунисана била Руската кнегиња Олга, а во 987. година од Охридскиот Патријарх Николај покрстен бил нејзиниот внук Рускиот кнез Владимир, кој за да го зацврсти братството со Македонското Царство на Цар Самуил се оженил со неговата внука Македонката Марија од Охрид со која ги имале децата Борис и Глеб, првите Руски светители, патрони на Руската Армија! Руската кнегиња Олга е првата покрстена христијанка во Русија, како што е Лидија Македонката од Филипи првата покрстена христијанка во Европа, во Македонија! А, рускиот кнез Владимир го воведе христијанството како државна религија.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа