Има многу митови и легенди за Република Северна Македонија и нивната историја, и секако многу шеги. На пример, пред извесно време еден инцидент со македонскиот претседател и Бугарите ги насмеа сите .

Да не зборуваме дека анегдота за потеклото на Македонците и мајмуните ја разнесе мрежата .

 

 

Сега, пак, инцидент меѓу татко и син поврзан со Македонецот повторно ги насмеа сите.

Еве што пишува:

Македонец го кара својот син:

– Разбирам да имаш партнер по географија – светот е голем, не можеш сето тоа да го знаеш. Разбирам за музиката – не може секој да пее. 

Но за историјата на Македонија??!!?! Тие две страници не можеше да ги научиш толку многу, нели?