Зошто ова се крие? ВО 1905 ВО БЕЛГРАД ПОЧНАЛ ДА СЕ ИЗДАВА ВЕСНИК АВТОНОМНА МАКЕДОНИЈА СО ПОДНАСЛОВ МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ

На 12 октомври 1905 г., во Белград почнал да се издава неделникот „Автономна Македонија”,
Тиражот од првиот број од весникот бил спален уште утредента, за што сведочи и белградскиот весник.
Политика” од 14 октомври 1905 година
Автономна Македонија (La Macédoine autonome).
Неделен неофицијален орган на македонскиот клуб во Белград.
Поднасловно мото:
„Балканот на балканските народи – Македонија на Македонците“.
Главен уредник Григорие Хаџи Ташковиќ (со потекло од Воден), сопственик и одговорен уредник Ѓорѓе Ѓерѓиковиќ (со потекло од Гевгелија), а меѓу соработниците се и Ј. Велиќ, А. Атанасов и Е. Спостранов. Весникот излегува на српски јазик со уводниците и на франциски.
Кога издавачите формираат јадра и во Македонија и воспоставуваат личен контакт со раководството на ТМОРО за учество како посебна македонска група на престојниот Рилски конгрес, во Белград настануваат улични демонстрации и доаѓа до смена на владата. По вербалните и физичките напади и застрашувања, по број 12 весникот престанува, а уредниците издавачи мораат да ја напуштат Србија. Така е задушен и Македонскиот клуб и разнебитена организационата структура во земјата и во странство.
Сите реакции:

Dunek Makedonski, Najdo Na Tošo Trajčevski и 9 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа