Руските војници никогаш нема да останат без ракети, со оглед на тоа што тие ги произведуваат. Во исто време, Руската Федерација веќе има помалку ракети отколку на 23 февруари 2022 година, а Русите нема да можат да го вратат овој потенцијал.

 

Како што истакна воено-политичкиот набљудувач Александар Коваленко, денес Русија може да произведува ракети Х-101/555, Калибар, Искандер, Х-59, Х-31, Х-38, Кама итн., пишува УНИАН.

 

Според неговите пресметки од 9 март, Русите би можеле да складираат максимум 350 проектили: „Но, јас сум повеќе наклонет кон просечната бројка на складирање од 250-270 проектили“.

 

Во исто време, експертот потсети дека од 28 април до 29 мај во Украина биле лансирани 198 проектили со различна номенклатура, од кои 177 биле соборени.

 

Пред некој ден, воениот експерт Олег Жданов призна дека предвидувањата кон крајот на минатата година дека Русија ќе остане без проектили се засновани на неверодостојни информации и на крајот се покажало како погрешно.

 

И резервниот мајор на вооружените сили на Украина, Олексиј Гетман, истакна дека на Руската Федерација и останале околу 15 отсто од ракетите што ги имала на почетокот на целосната инвазија на Украина.