“Тоа е предоминатен СЛАВЈАНСКИ регион, а не ГРЧКИ. Јазикот кој го користат по дома, по полињата, селските улици и на пазарите е МАКЕДОНСКИ, Славјански јазик…! Неверојатно Британско сведоштво за посебноста на Македонскиот народ во Егејскиот дел на Македонија, од Капетанот P.H.Еvans, кој бил и специјален агент и Британски офицер за врски!

Во еден од неговите извештаи зборувајќи за Егејскиот дел на Македонија, до Британскиот Foreign office, го известил следното:
“Тоа е предоминатен СЛАВЈАНСКИ регион, а не ГРЧКИ. Јазикот кој го користат по дома, по полињата, селските улици и на пазарите е МАКЕДОНСКИ, Славјански јазик…
Имињата на местата кои се на картите/мапите се ГРЧКИ…но имињата кои почесто се користат…се СЛАВЈАНСКИ имиња.
ГРЧКИТЕ имиња се само малку лак што го ставил Метаксас. Грчкиот (јазик) се смета за странски јазик и на ГРЦИТЕ се гледа со недоверба и како на нешто туѓо, дури и во целосна смисла на зборот, како на странци. Очигледен факт, дури и премногу очигледно е да се нагласи, дека тој регион е СЛАВЈАНСКИ по природа, а не ГРЧКИ, не може ни да се пренагласи.”
Извор: “Yugoslavia and its Historians”
Сите реакции:

Marjan Trajkovski и 8 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа