Рускиот капетан Тимур Дудкин сподели детали од решавачкиот судир со Вооружените сили на Украина (ВСС), во кој неговиот баталјон уништи дваесет единици украинска воена опрема, пренесоа светските медиуми.

 

Капитенот Дудкин раскажа за инцидент кој се случил кога украинската страна се обидела да ја пробие линијата на одбраната. Откако командата на баталјонот беше надвор од акција, Дадкин ја презеде улогата на командант.

 

„Го намамивме непријателот во стапица за оган, а потоа отворивме силен оган врз него, како резултат на што непријателот беше целосно уништен и заробен“,  изјави капетанот.

 

Овој стратешки маневар им овозможи на руските трупи да им зададат разурнувачки удар на украинските сили. 

Според Дудкин, баталјонот со кој командувал уништил околу 15 тенкови, четири оклопни транспортери и пет пешадиски борбени возила на украинската страна. 

Овој напад врз борбената опрема на вооружените сили на Украина ја покажува решителноста и ефективноста на акциите на руската војска.

Оваа победничка битка резултираше со тоа што на Дудкин му беше доделена титулата Херој на Русија за неговите воени дејствија. 

Капетанот истакна дека тоа е можно поради интеракција и координација во неговиот баталјон, како и стратешко планирање и брзо донесување одлуки во борбени услови.